Eklenme Tarihi : 08.07.2019

LASTİĞİN ÖMRÜNÜ ETKİLEYEN ETKENLER NEDİR? / LASTİĞİN RAF ÖMRÜ VE ÜRETİM TARİHİ

Lastiğin ömrünü etkileyen etkenler 2 farklı başlık altında toplanabilir. Bunlardan ilki lastiğin kullanımı, ikincisi ise lastiğin saklanması.

Lastiği nasıl kullanırsak daha verimli olur? Lastiğin ömrünü nasıl uzatırız? Lastiğin ömrünü uzatmak için, lastiğin kullanılacağı yola, yolun koşullarına ve yaşanılan mevsimin şartlarına dikkat etmek gerekir. Lastiğin üzeri, düzensiz aşınmalar için düzenli olarak kontrol edilmelidir. Düzensiz aşınma, lastiğin bir bölümünün diğer bölümlerinden daha çok aşınması anlamına gelir. Lastiklerin hava basıncının yanlış olmasından veya birbirinden farklı olmasından kaynaklanabilir. Lastik basınçlarını eşitlemeye ve lastikleri önerilen şekilde kullanmaya özen göstermek gerekir. Araca kaldıramayacağı kadar yük yüklememeye dikkat edilmelidir. Aşırı ağırlık, lastiklerin üzerinde normalden fazla aşınmaya sebep olarak ömrünü olumsuz etkiler. Futboldaki aktif dinlenme gibi, lastikleri korumak için de araç kullanılırken bile yapılabilecek şeyler var: Futbolcunun maç esnasında fazla yorulduğunda kendini birkaç dakika oyunun sıcak bölgelerinden çekmesine benzer olarak araç kullanırken de hız ve süratten kaçınmak gerekir. Fazla hız aşırı aşınmaya, diş ve sırt zedelenmesine yol açar. Ani kalkış ve ani frenlerden, gereksiz patinajlardan kaçınmak gerekir. Bunlar yakıt performansını bile olumsuz etkileyebilir.

Peki kullanılmayan lastikler uzun ömürlü olmaları için nasıl muhafaza edilmeli? Lastikler serin, iyi havalandırılmış ve kuru yerlerde saklanmalıdır. Rutubet, asit, petrol, yağ, gres ve benzeri kimyasal maddelerden kesinlikle uzak tutulmalıdır. Lastikler güneş ışığından korunmalı ve yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Lastiklerin muhafaza edildiği depoda floresan ışık kullanılmaması önerilir. Yine depoda elektrikli ısıtıcılara dikkat etmek gerekir: Bu ısıtıcılar lastiğe zarar verecek ozon gazları yayar. Lastiği direkt yere temas edecek şekilde saklamamak, zeminden en az 10-15 santimetre yukarıda bir yerde muhafaza etmek gerekir. Yan yana dizilmeleri mümkün değilse, lastikler yatay şekilde üst üste muhafaza edilebilir. Ancak üstteki ağırlık ve yer çekiminden ötürü şekillerinin bozulmaması için ayda bir kere lastikleri (alt-üst yapacak şekilde) döndürmeyi ihmal etmemek gerekir.

Lastiklerin raf ömrü ve üretim tarihi arasında nasıl bir ilişki var? Japon Otomobil Lastikleri Üreticileri Birliği, bir lastiğin tam 10 sene raf ömrü olduğunu söylüyor. Örneğin satın alınan lastik satın alma tarihinden iki sene önce üretilmişse, iyi bakıldıkları takdirde sekiz sene daha kullanılabilirler! Lastiklerin üretim tarihlerini ise yanaklarında yazan DOT kodunun yanında bulabilirsiniz. DOT kodları önce “hafta”, sonra “yıl” şeklinde okunur. Örneğin, bir lastiğin yanağındaki “DOT 1917” kodu, bu lastiğin 2017 yılının 19. haftasında üretildiğini gösterir.