Lastik Ömrü Ne Kadardır? Nasıl Anlaşılır?


Lastiklerin kullanım ömrü maruz kaldığı yük, hız, şişirme basıncı, yol tehlikeleri, olası kazalar, mekanik ayarsızlıklar, lastiğin üretildiği materyalin kalitesi ve alacağı hasarlar gibi kullanım koşullarına bağlı olarak değişir. Saklama yapılan lastiğin performansı ise sıcaklık, nem ve konum gibi depolama koşullarına bağlıdır.

Lastik Ömrü Nedir?

Lastik ömrü, temel olarak raf ömrü ve kullanım ömrü olarak ikiye ayrılabilir. Raf ömrü, hiç kullanılmayan bir lastiğin kullanılabileceği süreyi belirlerken, kullanım ömrü ise lastiğin çevresel ve kullanıcı faktörlerine bağlı olarak sahip olduğu ömrü belirtir.

Aracınızın sahip olduğu lastiğin ömrünü uzatmak istiyorsanız Lastik Ömrü Nasıl Uzatılır adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.  

Araç lastiklerinin ömrünün belirlenmesindeki en önemli etkenlerden biri de diş seviyesidir. Lastik diş derinliği kaç olmalı adlı yazımızdan yasal sınır hakkında bilgi alabilirsiniz.

Lastik raf ömrü, ortalama 10 yıllık bir süreye sahiptir. Elbette bu süre saklama koşullarına bağlı olarak azalabilir. Örneğin, doğrudan güneş ışığına maruz kalan bir noktada lastik depolamak, raftaki lastiğin kullanım ömrünün azalmasına neden olabilir. Ayrıca lastiğin depolandığı alandaki nem oranı da lastik ömrüne etki eden bir diğer unsurdur.

Lastik Ömrü Nasıl Anlaşılır?

Sahip olduğunuz bir lastiğin ömrünün ne durumda olduğunu kontrol etmeniz sizin ve aracınızın güvenliği açısından hayati bir öneme sahiptir. Lastiğinizin ömrünün ne durumda olduğunu kontrol ederken şu noktalara dikkat edebilirsiniz;

⦁    Lastik diş derinliğinin kontrolü, lastik ömrünün bitip bitmediğini anlamak için güvenli yöntemlerden biridir. Yasal sınır olan 1,6 mm diş derinliğinin altında olan bir lastik ömrünü tamamlamış olarak kabul edilir. Bu seviye kış lastiklerinde 4,0 mm seviyesindedir.

⦁    Araç lastiği desenlerinin silik bir görünüme sahip olması da lastik kullanım ömrünün azaldığına dair bir diğer değişkendir.

⦁    Lastik yanağı denilen dış yüzey kısımdaki herhangi bir deforme ve çağı 6 mm’den fazla olan delik veya aşınmalar da lastik ömrünün azaldığını gösterir.

Lastiklerin aylık olarak kontrol ettirilmesi (rotasyon, balans ve hizalanmanın tekrar yapılması, şişirme basıncı ve diş aşınmasının kontrol edilmesi) önerilmektedir. Ayrıca lastiğin değiştirilmesi gerektiğini işaret eden belirtilerin de el ve göz kontrolleri ile beraber yapılması önemlidir. Bu sayede tespit edilemeyen bir sorunla karşılaşma riski en aza indirilmiş olur.

Ayrıca sürücüler, lastiğin değiştirilmesini gerektiren ya da lastik sorunlarına neden olabilen artan gürültü veya titreşime karşı dikkatli olmalıdır. Araç ve lastiklerin uzun süreli kullanımda etkili performans göstermesi bakım için önemlidir. Lastiklerinizi 5 yıl kullandıktan sonra yedek lastik de dahil olmak üzere tüm lastiklerinizi yılda en az bir kez uzman bir kişiye kontrol ettirmenizi önemle tavsiye ediyoruz.

Lastik kullanım ömrü bir lastiği ne kadar süre kullanabileceğinizi bilmenizi sağlar. Ancak beklenmedik durumlar aracınızın lastiğini daha erken bir sürede kaybetmenize neden olabilir. Lassa’nın sağlamış olduğu Lassa lastik güvencesi ile olası olumsuz durumlara karşı lastiğinizi güvence altına alabilir, lastik değişiminizi ücretsiz gerçekleştirebilirsiniz.